Lär dig koda bloggdesign - Fina typsnitt

Alla koder är för blogg.se'e bloggar!
 
Ibland vill man kanske ha lite finare typsnitt på sin blogg än de vanliga standardtypsnittet. Jag använder mig av något som heter Google Web fonts.
 
1. Börja med att gå in på Google Web Fonts och leta reda på ett typsnitt som du, t. ex, vill använda till dina rubriker.
 
2. När du hittat ett typsnitt som du gillar så ska du klicka på knappen som säger Quick-use.
 
 
 
3. Du ska nu skrolla ner tills du ser något som liknar detta
 
 
Där det står "Add this code to your website" så ska du alltså kopiera koden och lägga in den i alla dina kodmallar (startsida, inläggsida, kategorisida, arkivsida) någonstans mellan <head> och </head>.
 
4. Sedan ska du ta koden nedanför, där det står "Intergrate the fonts into your CSS", och klistra in den i din Stilmall där du vill ha detta typsnitt (förslagsvis vid rubriker etc.), vilket kan se ut ungefär såhär
 

.navheader {
font-family: 'Open Sans', sans-serif;
letter-spacing: 1px;
font-weight: normal;
font-size: 25px;
text-align:center;
background: #ffc5c7;
font-weight: 100;
color: #f98284;
text-transform: normal;
margin-bottom: 10px;
margin-top: 10px;
margin-left: 5px;
margin-right: 5px;
border: 1px #f98284 solid;

}

5. Spara! Nu kan du lägga in fler typsnitt på samma sätt om du vill.

Tips! Försök att inte använda typsnitt som är alltför komplicerade eftersom vissa kan ha svårt att läsa dessa. Försök även att inte ha för många typsnitt på din blogg eftersom det gör så att sidan kan ladda otroligt mycket.


Mitt absoluta favoritställe

 

Lär dig koda bloggdesign -Fetstil i sidmenyn

Alla koder är för blogg.se's bloggar!
 
Att lägga in lite text i fetstil i sidmenyn, precis som jag gjort på de flesta ställen, är mycket enkelt och jag ska lära er hur man gör.
 
1. Börja med att gå in i din kodmall (startsida, inläggsida, kategorisida, arkivsida) och leta reda på <div id="side">.
 
2. Skriv sedan din text där du vill ha den (kan se ut ungefär såhär)

<div class="navheader">Om mig</div>
<ul>
<div>I spelet så heter jag Luna Snowwatche men jag kallas även för "Lunis", "Lu" eller "Strudel". Jag bor i området Silverglade, i Valedale, med mina underbara hästar.</div>
<div>Själv så upptäckte jag inte SSO förrän i somras, men innan så har jag spelat Starstable- och Star Academy spelen, då jag var medlem i Pollux och TL-klubben.</div>
</ul>
</div></br>

3. Nu ska du välja vilken del av texten du vill ha i fetstil (jag väljer vissa viktiga ord och även början av paragrafer) och sätta <strong> framför den delen och </strong> efteråt. Ser ut ungefär såhär

<div class="navheader">Om mig</div>
<ul>
<div><strong>I spelet</strong> så heter jag <strong>Luna Snowwatcher</strong> men jag kallas även för "Lunis", "Lu" eller "Strudel". Jag bor i området Silverglade, i Valedale, med mina underbara hästar.</div>
<div><strong>Själv så upptäckte</strong> jag inte SSO förrän i somras, men innan så har jag spelat Starstable- och Star Academy spelen, då jag var medlem i Pollux och TL-klubben.</div>
</ul>
</div></br>

4. Spara! Glöm inte att fylla detta på exakt samma ställe i de kodmallar där du vill att texten ska kunna synas.


Northmagic

 
Namn: Northmagic
Tilltalsnamn: Mr. Winchester
Ras: Nordsvensk
Kön: Hingst
Ålder: 8 år
Anledningen till att jag från början köpte mig en Nordsvensk var på grund av att alla andra hästraser skulle prestera sämre än just denna. Därav har vi alltså min fina Mr. Winchester (som även fått sitt namn inspirerat av min favoritserie). Detta är banne mig en kraftig häst. Han har en egen vilja lika stark Garnoks vrede. Vill han stanna, då stannar han. Vill han helt plötsligt springa in i ett staket, då kan man räkna med att han gör det också. Denna häst är svår att tämja även för de bästa ryttare, men när man väl är ensam med honom så är han den trevligaste häst världen skådat. Han klarar extremt låga temperaturer vilket blir till stor fördel nu i vinter. Jag ser fram emot långa ridturer i Dinodalen med denna krabaten.

Tips - En youtubekanal

Många kanske inte vet detta, men jag är en väldigt youtube-galen person. Jag prenumererar på allt för många människor för att det ska vara hälsosamt. Det jag egentligen ville prata om är att det finns inte särskilt många bra SSO-relaterade kanaler på Youtube vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Så därför så tänkte jag att jag faktist skulle rekommendera en kanal som jag själv tycker är väldigt bra. Detta är då alltså Esmes kanal, där hon lägger upp ride through's, redigeringsvideor etc. Jag tycker att det är en härlig mix av det hela och, enligt min åsikt, så är hennes videor väldigt intressanta jämfört med de flesta SSO kanaler. 
Jag tycker verkligen att ni ska prenumerera på Esme!
 
Finns det några lite mer SSO-realterade youtubekanaler som ni gillar?

Där ishärskaren bor

Något som jag tänkt på sedan jag hörde Namnet Isendell (stället där Ishäxan sägs leva i Dinodalen) så kan jag inte hålla mig ifrån att koppla ihop det med Arendelle, nämligen staden i filmen Frozen. Det låter ju nästan likadant. Visst iof så finns det ju ingen annan likhet med utseendet på platserna, men man får ta i åtanke att på båda ställena så lever det personer som är väldigt bra på att hantera is, om man kan säga så.
Arendelle
 Isendell

Autumnjoy


 
Namn: Autumnjoy
Tilltalsnamn: Bonnie
Ras: Tinker
Kön: Sto
Ålder: 5 år
Det tog lång tid innan jag faktist köpte mig en tinker. Redan när de första tinkerhästarna kom var jag lie skeptiskt till om jag faktiskt ville ha en. Jag älskade ju deras gång, hur de vickade på huvudet så som ingen annan häst, men det var färgerna som jag inte var lika taggad på. Sedan så kom ju Bonnie, jag fick syn på henne på Hästmarknaden och blev fullkomligt kär i hennes färg. Hon var helt enkelt en Luna-häst. Bonnie är glad och livfull, som den där känslan man får under en solig höstdag. Hon är min lilla goshäst som får hänga på det mesta nu till vinterna. Dock är hon kanske inte den smidigaste hästen men kyla klarar hon åtmindstone av.

Visste ni...

...att jag faktist är med i en klubb? Jag och min kära vän Lily var båda väldigt trötta på att alltid behöva komma i tid till event och etc. med tanke på att våran närvaro i spelet varierar rejält. Men det stora problemet men att vara klubblös är ju alla dessa miljoner klubbinbjudningar man få. Jag tror att jag fick ungefär runt 25+ inbjudningar per dag. Men Lily kom då på idén att hon skulle skapa en klubb själv så hon slapp allt detta. Så nu är det alltså hon och jag i en klubb. Klubbschemat används till att skriva upp läxor och klubbchatten är vad vi kan kalla vår personliga vänchatt eftersom att den vanliga är så krånglig (enligt mig). Så detta är alltså som något tillfälligt tills någon av oss hittar något bättre helt enkelt. Åh juste. klubben heter Pluto Professors, vilken jag tycker är oerhört gulligt. 

De frusna vindarnas dal

 
 Bara jag som tycker att dessa isformationer liknar gigantiska elefantbetar?

Lär dig koda bloggdesign - Bakgrund bakom rubriker

Alla koder är för blogg.se's bloggar.
 
Ibland ser man att folk har antingen färger eller något fint mönster bakom sina rubriker så nu tänkte jag förklara hur man gör detta.
 
1. Om man vill ha någon färg på sina rubriker så börjar vi med att först och främst ta fram Stilmallen och leta reda på vart vi vill ha får bakgrund (t. ex. h3, navheader, commentheader).
 
2. Välj nu vilken färg du vill ha (det är viktigt att du har färgkoden till den också). Det enklaste sättet, tycker jag, är att antingen ta upp färgen i ett ritprogram eftersom koden oftast kommer upp där eller att välja en färg från en färgkarta och kopiera koden därifrån.
 
3. Där du nu vill ha din färg, leta reda på 
background: #färgkod;
Där det står "färgkod" ska du lägga in din färgkod.
 
4. Om du nu vill ha en bild som bakgrund så kan du lätt lägga in den genom att helt enkelt lägga till 
background: #färgkod url (bildlänk här);
Och sedan byta ut "bildlänk här" till länken till bilden som du vill ha som bakgrund.
 
5. Spara! Du kan även lägga till detta på alla rubriker (h3, navheader, commentheader).

Bloggen är tillbaka!

Åh vad skönt det känns att bloggen äntligen är tillbaka. Det var nämligen så att i tisdags när jag skulle logga in på bloggen för att färdigställa min vinterdesign så visade det sig att mitt konto här på blogg.se blivit avslutat och därmed min blogg och alla mina testbloggar. Jag vet inte hur detta gick till och jag vet inte varför, men kontot var iaf borta. Jag fick alltså mejla deras kundservice och idag fick jag besked om att mitt konto blivit återställt. 
 
På toppen av detta så blir min dator bara sämre och sämre. Jag har ju tidigare klagat över att den är så dålig etc. Men nu tror jag snart att jag bryter ihop. Varje gång jag startar datorn så måste jag ta igenom ungefär fem stycken blåskärmar innan datorn äntligen kan sluta stänga ner sig själv. Så just nu så har jag i smyg laddat ner Fraps på pappas dator och sitter nu och spelar här istället.
 
Under dessa två dagar har ju rätt så mycket hänt. Dinodalen har öppnat och vi har nu även fått reda på att en helt ny ras, Fjordhästar, ska komma redan den 10e December, jag vet inte ens hur jag ska beskriva min lycka och glädje just nu. Det enda dåliga med det hela är att jag inte har haft någonstans att skriva av mig om allt detta, vilket har gjort mig lite galen.
 
Dock så är bloggen nu tillbaka igen och jag ser fram emot att få slänga upp min vinterdesign snart!

Det här med fisket...

Kämpar jättehårt med fisket just nu. Har nu denna vecka blivit gillad med Södra Avdelningen och även populär med Jorviks fiskeklubb. Måste säga att det är ett himla springande fram och tillbaka. Tidigare har jag haft väldig tur när det kommer till att fiska de stora fiskarna, eftersom jag alltid lyckas ta dem på första försöket. För mig känns det fortfarande ändå väldigt onödigt med fiske i ett äventyrs- och hästspel.
Detta var nog den jobbigaste fisken jag någonsin varit med om...

Detta är nog

...den största pumpa jag någonsin sett!
 

Massa tid

Två inlämningsuppgifter avklarade! Whooo. Nu har jag massor av tid över denna vecka med tanke på att jag bara har två så kallade läxor. Denna tid ska banne mig användas flitigt. Kommer att bli mycket SSO spelande för min del, måste försöka levla upp Mr. Winchester och Bonnie och även arbeta upp alla hästar till glatt humör.
 
För övrigt så kan ni fortfarande önska saker till min "lär dig bloggdesign". Jag fick massor av förslag när jag först kom med idén men det kanske finns fler saker som önskas att vetas.
Avslutar med en bild på min fina springare!

Lär dig koda bloggdesign - Bildlänkar i sidmenyn

Alla koder är för blogg.se's bloggar!

1. Börja med att öppna upp kodmallen till din blogg (ex. startsida, inläggsida, kategorisida, arkivsida) och leta upp <div id="side"> .
 
2. Leta reda på där du vill ha din bildlänk och skriv in koden 
<a title="Pop-up meddelande" href="Länk"><img alt="" src="Bildlänk" border="0"></a>

Där det står Pop-up meddelande så ska du skriva in t. ex. ett ord som ska dyka upp när du för musen över bilden (ex. Följ mig på blablabla...). Där det står Länk ska du lägga in URL/webbadressen till vart du vill att bilden ska länka. Till sist, där det står Bildlänk ska du då lägga in länken till bilden som du vill ha (ladda upp bilden på din blogg/tinypic.com eller liknande så kan du hitta länken). Jag skulle rekommendera att du tar reda på hur bred din sidmeny är så att bilden inte blir för stor. Min sidmeny är 230 px bred, så därför är min bild 220 px bred.

Ett exempel på hur detta kan se ut:

<a title="Följ mig på Bloglovin" href="http://www.bloglovin.com/en/blog/11586797"><img alt="Bloglovin" src="https://cdn3.cdnme.se/4372754/6-3/bloglovinknapp_lila_har_535d4764ddf2b365fe7fd831.png" border="0"></a>

3. Lägg sedan in detta på samma ställe i alla kodmallar som du vill att bildlänken ska synas!